O mnie

renata2Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Od zawsze interesował mnie wpływ żywienia na funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego ukończyłam studia na kierunku Dietetyka – specjalność: dietetyka kliniczna. W praktyce zawodowej łączę zdobytą wiedzę z doświadczeniem, które nabyłam podczas praktyk na oddziałach szpitalnych, opiekując się osobami niepełnosprawnymi jako wolontariusz oraz żywiąc przez wiele lat własną rodzinę. Ciągle poszerzam swoją wiedzę, czytając fachową literaturę z zakresu dietetyki, uczestnicząc w specjalistycznych szkoleniach, kursach raz konferencjach.

Udzielam konsultacji z zakresu prawidłowego żywienia zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Opracowuję jadłospisy dla osób z otyłością, nadwagą i niedowagą. Oferuję także pomoc pacjentom zmagającym się z różnymi jednostkami chorobowymi, poprzez wdrożenie odpowiedniej diety mającej docelowo poprawić samopoczucie i zdrowie. Nie korzystam z gotowych szablonów, każdy przypadek traktuję indywidualnie i holistycznie. Dopasowuję odpowiedni plan żywieniowy zależny od potrzeb zdrowotnych i stylu życia moich pacjentów.

Nie jestem dietetykiem „dręczącym” trudnymi dietami. Układając jadłospis, dobieram produkty łatwo dostępne i „na każdą kieszeń”, a także zgodne z indywidualnymi upodobaniami smakowym i zdolnościami kulinarnymi.

Pragnę, żeby wprowadzone zalecenia i dieta nie były zmianą nawyków żywieniowych tylko na chwilę, a stały się stałym elementem zmiany stylu życia. Stawiam na dobrą współpracę z pacjentem, która stanowi gwarancję skuteczności prowadzonej terapii.

 

Prawidłowe odżywianie = dobra kondycja, samopoczucie i zdrowie!

Żywienie jest istotnym i zarazem najważniejszym czynnikiem prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Jesteśmy tym, co zjemy, ta oczywista prawda powinna mieć zasadniczy wpływ na decyzje, jakie podejmujemy w doborze produktów spożywczych. Aby zachować dobrą kondycję i zdrowie, należy dostarczyć organizmowi wraz z codzienną dietą (odpowiednią ilość i w odpowiednich proporcjach) substancje odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Według obliczeń prof. Stanisława Bergera przeciętna osoba żyjąca około 65 lat spożywa łącznie około 70 ton żywności (razem z płynami), w tym około 10 ton węglowodanów, około 1,6 ton białka, blisko 2 tony tłuszczu i około 0,5 tony różnych składników mineralnych. Obecnie przy praktycznie nieograniczonym dostępie do żywności, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo, wybór korzystnego dla zdrowia jedzenia jest bardzo trudny. Codzienna nadkonsumpcja żywności w porównaniu z zapotrzebowaniem organizmu oraz mała aktywność fizyczna powoduje wzrost masy ciała. Nadmiar dostarczanej energii w ciągu doby o zaledwie 100 kcal prowadzi w ciągu roku do przyrostu masy ciała o około 5 kilogramów.

Wraz z postępem technologicznym zmienił się również sposób odżywiania człowieka, prowadząc do występowania otyłości i na niespotykaną dotąd skalę schorzeń niezakaźnych, takich jak; nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, choroby nowotworowe, cukrzyca typu 2, alergie pokarmowe, osteoporoza. Schorzenia te nazywane są chorobami cywilizacyjnymi.

Współczesny człowiek posiada informacje genetyczną, która ukształtowała się na przestrzeni okresu ewolucji. Tak wyposażona istota mogła przeżyć w okresie niedostatku pożywienia. Obecnie jednak wraz z rozwojem technologii metod utrwalania i przetwarzania żywności, nasza aktywność fizyczna związana z jej pozyskiwaniem została ograniczona do minimum. Ponadto rozwój nowej nauki – technologii żywności, spowodował zwiększenie asortymentu spożywanych produktów oraz łatwy do nich dostęp.

W ostatnim stuleciu nastąpiła gwałtowna rewolucja w sposobie odżywiania, nie można zatem oczekiwać, że organizm człowieka zdołał się do tych zmian w tak krótkim czasie przystosować.

/fragmenty mojej pracy dyplomowej/

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Czym są cookies (ciasteczka)?

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych.


Wszelkie prawa zastrzeżone © 2019 Dyplomowany dietetyk kliniczny Renata Kotowska | tel. 882 463 909 POLITYKA PRYWATNOŚCI

Indywidualne plany żywieniowe, leczenie otyłości, dieta indywidualna i dla rodziny, odchudzanie, dieta w chorobach.

Projekt i wykonanie: WIT